Aansprakelijkheid
Wat nu wanneer er sprake is van een verkeersongeval waarvoor een werknemer (groten)deels zelf verantwoordelijk kan worden gehouden?
Geheid dat er in dergelijke gevallen een discussie zal volgen over de aansprakelijkheid. Bijna altijd begint een verzekeraar met het volledig afwijzen van uw loonschadeclaim. Soms ook – al was het maar onbewust – tegen beter weten in.
Terwijl er juridisch gezien wel degelijk aanleiding bestaat om een gedeelte van de schade toch te vergoeden.
Hoe prettig is het dan dat deze discussie wordt opgepakt door iemand die kennis van zaken heeft en zo het hoogst haalbare voor u verhaalt?
Praktijkvoorbeeld
Een verkeersongeval tussen een scooter (tegenpartij) en een voetganger (werknemer). Eigenlijk valt de voetganger aansprakelijk te houden voor het ontstaan van het ongeval.
Maar bij een ongeval tussen een gemotoriseerde en een niet gemotoriseerde, is artikel 185 WVW van toepassing.
Voor het slachtoffer zelf bestaat in dergelijke gevallen dan de 50-100% regeling. Hetgeen betekent dat het slachtoffer, ondanks dat hij/zij zelf (ook) aansprakelijk valt te houden, toch altijd 50% van zijn of haar schade moet worden vergoed. Tenzij er sprake is van overmacht.
Helaas kan een werkgever geen beroep doen op deze 50-100% regeling, en zal er gekeken dienen te worden naar de causale verdeling van de juridische schuld.
In dit betreffende dossier wees verzekeraar de aansprakelijkheid in eerste instantie volledig af.
De betreffende voetganger zou namelijk uit het niets tussen de geparkeerde auto’s zijn overgestoken op het fietspad, waardoor hij plotseling voor de scooter van de tegenpartij opdook en een botsing het gevolg was.
De scooter had groen licht. Volgens verzekeraar viel hun verzekerde derhalve niets te verwijten en werd de claim volledig afgewezen.
In deze casus ging verzekeraar echter geheel voorbij aan het feit dat de situatie ter plaatse een zeer gevaarlijke en drukke kruising betrof met aanwezige zebrapaden.
De tegenpartij had bij het oprijden van de kruising dan ook rekening kunnen en moeten houden met de aanwezigheid van andere verkeersdeelnemers, in casu voetgangers. En haar snelheid hierop moeten aanpassen.
De tegenpartij heeft werknemer in het geheel niet gezien, wat zeker op onoplettendheid duidt.
Ondanks dat ook het politierapport niet in ons voordeel was, is verzekeraar na een langdurige discussie, uiteindelijk toch bereid gebleken om 35 % van de schade betaalbaar te stellen.
Dat is dan 35% die er – als u de discussie zelf was aangegaan – vrijwel zeker verloren was gegaan, met alle financiële gevolgen van dien.
Hoe kan ik u helpen?
Wat klanten vragen
Loonregres werkgever en loonschade
Loonschade bestaat uit het verhaalbare gedeelte van de schade die u als werkgever lijdt wanneer één van uw werknemer door schuld van een ander arbeidsongeschikt is geworden.
U bent verplicht om het salaris van uw arbeidsongeschikte werknemer door te betalen, inclusief sommige emolumenten.
Verder maakt u kosten voor de re-integratie van uw werknemer. Het kan zelfs zo zijn dat de bedrijfsarts bepaalde interventies voorstelt. Ook die komen voor uw rekening. Net als de kosten in verband met Spoor 2 (als de arbeidsongeschiktheid langer duurt) of eventuele aanpassingen van de werkplek.
Het netto door u doorbetaald salaris plus de kosten van re-integratie en uw administratieve kosten samenhangend met de arbeidsongeschiktheid van uw werknemer, kunt u als werkgever via loonregres op de aansprakelijke partij verhalen of laten verhalen.
Wanneer loonschade verhalen
U kunt loonschade verhalen als één van uw werknemers door schuld van een ander arbeidsongeschikt is geraakt. Het gaat dan meestal om een ongeval, waarbij u kunt denken aan:
- verkeersongeval
- ongeval tijdens werk (niet zijnde bij u maar bij een andere werkgever)
- ongeval met dieren
- een verkeersongeval
- het gebruik van een schadelijk product (productaansprakelijkheid)
- buitenproportionele gebeurtenissen binnen sport- en spelsituaties
- medische fouten van (para-)medici
- toedoen van een wegbeheerder
- de bezitter van een opstal of
- andere gebeurtenissen of onvoorzichtigheden.
Als de veroorzaker is verzekerd voor aansprakelijkheid, dan kunt u de loonschade verhalen op de verzekeraar van de schadeveroorzaker. Dat heeft vaak de voorkeur, want dat is een liquide partij.
Wordt de schade die u lijdt niet door de verzekeraar van de schadeveroorzaker gedekt, dan wordt het lastiger. Dat is vaak het geval bij een geweldsmisdrijf of een sportongeval.
In die situatie moet de schade vergoed worden door de veroorzaker in persoon en die persoon is meestal niet liquide (genoeg). Laat staan dat die uit zichzelf wel meewerken aan vergoeding van uw loonschade.
In dat geval ontkomt u niet aan een juridische procedure bij de rechter. En dat is vaak een zeer kostbaar verhaal met als zeer ouderwets geformuleerde kanttekeningen: “wie pleit om een koe, legt er één op toe” en “van een kale kip kun je niet plukken.” In die gevallen moeten we samen kijken of het claimen van uw loonschade uiteindelijk voldoende kans van slagen heeft of niet.
Hulp bij loonregres
Veel werkgevers laten kansen op loonregres onbenut. Ze hebben onvoldoende tijd of capaciteit om schade op derden te verhalen. Of ze missen de benodigde kennis. Begrijpelijk, maar wel zonde.
Sommige werkgevers kiezen er voor om het regres zélf te doen in plaats van dat aan een deskundige partij uit te besteden. Ook dat is begrijpelijk, maar wederom zonde.
Want loonregres is puur specialistenwerk. Loonschade verhalen vergt specialistische deskundigheid, ervaring en voldoende vasthoudendheid om het onderste uit de kan te halen. Door het inschakelen van een échte loonschadespecialist boekt u direct resultaat.
Een verzekeraar heeft professionals in dienst. Zonder deskundige bijstand voert u een ongelijke strijd. Het is in uw belang om vanaf het begin experts aan uw zijde te hebben voor het hoogst haalbare financiële resultaat. Daarnaast bespaart onze dienstverlening u ook nog eens tijd en moeite. Onze werkwijze neemt u namelijk zo veel mogelijk administratieve rompslomp uit handen. Wij regelen het gehele loonregres voor u: van a tot z!
Of zoals één van onze klanten het altijd zegt: “Voor regres moet je doorgewinterde professionals hebben. Hun hulp betaalt zich dubbel en dwars uit.’
Welke loonschade kunt u verhalen
Waaruit bestaat uw loonschade: als werkgever kunt u onder meer de volgende kosten aan loonschade verhalen:
- Het netto doorbetaalde salaris
- Het netto gedeelte van verplicht door te betalen emolumenten, zoals bonussen die tijdens ziekte worden opgebouwd en een eindejaarsuitkering
- Het netto gedeelte van het vakantiegeld
- Multidisciplinaire trajecten en andere (medische) interventies
- De kosten voor aanpassen van de werkplek
- Vervoerskosten van en naar het werk
- Alle kosten samenhangend met het Spoor 2 traject
- De kosten van de bedrijfsarts en arbodienst
- Interne re-integratiekosten, zoals de kosten voor het bijhouden van de verplichte Wet Verbetering Poortwachter documentatie, het monitoren van de ziekte, het overleg met de bedrijfsarts
- Kosten in het kader van het eigen risico dragerschap voor de Ziektewet of WGA.
Welke loonschade is niet verhaalbaar
Civiel plafond
Het recht van de werkgever om loonschade te verhalen heeft wel een wettelijke grens. Dit wordt het ‘civiel plafond’ genoemd. Kort gezegd komt dit op het volgende neer:
‘Het bedrag dat de werkgever kan verhalen is ten hoogste gelijk aan het bedrag dat de aansprakelijke persoon als schadevergoeding aan de zieke werknemer had moeten betalen, als de werkgever geen loondoorbetalingsplicht zou hebben gehad.’
(Brief van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Eerste Kamer van 18 augustus 2006, p.2, eerste alinea)
Als werkgever kunt u volgens de Wet niet al uw schade vergoed krijgen.
Bruto gedeelte salaris en werkgeverslasten
Qua “doorbetaald salaris” komt alleen het netto gedeelte voor vergoeding in aanmerking. Het gedeelte tussen netto en bruto alsmede de werkgeverslasten komen niet voor vergoeding in aanmerking.
Dat heeft te maken met wat juridisch het “civiel plafond” heeft. U kunt alleen maar claimen dat gedeelte van het salaris van uw werknemer dat uw werknemer zélf bij de aansprakelijke partij had kunnen claimen als hij of zij niet door u zou zijn doorbetaald.
Denk dus de doorbetalingsplicht van de werkgever tijdens ziekte weg. Welk bedrag zou de werknemer dan missen en zou hij bij de schuldige partij kunnen claimen? Voor dat bedrag kan de werkgever loonschade verhalen. En volgens Nederlands recht is dat altijd het netto salaris.
Welke ander kosten niet?
Door het civiel plafond kunnen de volgende kosten (o.a.) niet door de werkgever worden verhaald:
- Omzetverlies
- Kosten van het opnieuw inplannen van personeel
- Gederfde winst
- Kosten vervangend personeel
Dit zijn weliswaar kosten van de werkgever, maar niet kosten die de werknemer zelf bij de schuldige partij had kunnen claimen.
Loonregres tarieven
In Nederland is het gebruikelijk dat loonregres van een werkgever plaatsvindt op basis van no cure – no pay.
Alleen als er voor u als werkgever een geslaagd loonregres heeft plaatsgevonden, wordt er honorarium in rekening gebracht.
Het honorarium bestaat uit een bepaald percentage van het voor en namens u verhaalde bedrag aan loonschade.
Weten wij voor u geen loonschade te verhalen, bijvoorbeeld omdat de aansprakelijkheid niet gevestigd kan worden, dan worden er géén kosten in rekening gebracht. Simpel en effectief.
Het percentage aan honorarium wordt lager naarmate de loonschadeclaim hoger is. Ons honorarium neemt “staffelsgewijs” af van 15% excl. BTW naar uiteindelijk iets boven de 3% excl. BTW.
Mocht het zo zijn dat wij (een gedeelte) van onze kosten op de aansprakelijke partij weten te verhalen, dan wordt dat uiteraard met uw honorarium verrekend.
Uiteraard zijn er voor opdrachtgevers die hun totale loonregres aan ons uitbesteden, altijd passende maatwerk afspraken te maken.